De technische uitdagingen van 365 dagen verse soep

Er wordt meer soep gegeten dan cola gedronken. Daarmee is de potentie van een nieuw soep vending concept meteen helder. Deze Soup Server biedt een hygiënische en gebruiksvriendelijke vending oplossing voor bedrijven, instellingen en horeca in Noord-Europa. Vendinova startte de ontwikkeling onder andere samen met Agile Productontwikkeling. Eigenaar Peter Hinten is met Agile sinds 1 januari 2016 deelnemer van The House of Technology.

De Soup Server kent een unieke verse soepbereiding. Het is een hermetisch afgesloten machine. Hierdoor wordt er veel minder soep weggegooid. Dit draagt bij aan het verantwoord omgaan met voedsel en biedt flinke kostenbesparingen. De Soup Server is een complexe machine met ‘internet of things’ functionaliteit. Dit maakt het mogelijk de machines op afstand te beheren als het gaat om vending settings, verbruiksregistratie, service en voorraad.

De QR-codes op de verpakkingen met soep leren de machine welke productieparameters nodig zijn. Er wordt gebruik gemaakt van een koude mengtechniek (cold fusion process). Daarna ondergaat het product een korte hittebehandeling. De machine bevat in totaal ruim 250 unieke onderdelen. Agile Productontwikkeling was tijdens het ontwikkelingsproces technische spin in het web. In deze rol heeft Agile voor Vendinova het ontwerp van concept, prototype tot aan productierijpe unit voltooid.

Peter Hinten was interim technisch projectmanager van een team met technisch specialisten. Een aantal daarvan was eveneens deelnemer van The House of Technology. In nauwe samenwerking leidde dit tot een volledig functionele unit die nu in productie is. Het project omvatte zowel mechatronische uitdagingen als Design for Manufacturing, voedselveiligheid-aspecten, certificeringen en het opzetten van de supply chain.