In 7 stappen aan de slag met Big Data voor MKB bedrijven

Home »  Big Data Congres »  In 7 stappen aan de slag met Big Data voor MKB bedrijven

On november 10, 2019, Posted by , In Big Data Congres,Maakindustrie, With Reacties uitgeschakeld voor In 7 stappen aan de slag met Big Data voor MKB bedrijven

Het is vijf voor twaalf, we lopen achter met Big Data technology!

Guido van Gageldonk, spreker Big Data Congres

Tijdens het Big Data congres spreekt Guido van Gageldonk van Unit040 over de Europese achterstand op het gebied van digitalisering. In Azië, Singapore en de USA zie je dat Big Data de grote drivers achter de lokale economieën zijn. Big Data wordt er als de belangrijkste ‘grondstof’ beschouwd en op grote schaal ingezet om bedrijfsprocessen en systemen te optimaliseren. Het is voor niets dat de ‘Big Five’ hun geld verdienen met data en software in plaats van producten. Ze hebben van overslag een informatieproduct gemaakt. In Europa gaan de ontwikkelingen op Big Data voor MKB te traag. We praten teveel en doen te weinig. Daardoor laten we niet alleen kansen liggen, we lopen het risico dat we een achterstand oplopen die we niet meer kunnen inhalen. Het is niet voor niets dat we voor 5G afhankelijk zijn van het Chinese Huawei, zoals onlangs fijntjes uit de doeken gedaan door Arjan Lubach. En schrik niet, in China zijn ze alweer druk bezig met 6G. Dus we hebben hier echt het nakijken! Willen we in de toekomst niet volledig voorbijgestreefd worden, dan moeten Nederlandse bedrijven nu massaal aan de bak met Big Data. 

Grote kansen met digitalisering en Big Data voor MKB

Guido van Gageldonk: “Er liggen grote kansen op het gebied van Big Data voor MKB bedrijven en voor Nederland. Kijk maar naar een relatief klein bedrijf als SpaceX van Elon Musk. Ze lanceren nu al de meeste raketten ter wereld en geven grote spelers als Boeing en Lockheed Martin, die niet zo snel kunnen schakelen, het nakijken. Snelheid moet terug in onze genen komen en dat op Europees niveau. Het vooraf zeker zijn van de uitkomst is niet meer van deze tijd. En het is nog niet te laat! Met onze goede dienstverlening, schat aan kennis en hoge culturele waarden kunnen we hier zevenmijlsstappen in gaan zetten. Ik zie hier ook echt een rol voor Nederland.”

 “Negeer digitalisatie als MKB bedrijf, dan zie ik je over tien jaar terug als Uber chauffeur”

Industry 4.0 rapport als leidraad voor digitalisering

In Europa rollen we de toekomstige roadmap voor bedrijven uit in het Industry 4.0 rapport  – want dit gaat vooral over digitalisering – maar het zijn de landen buiten de EU die er daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Want wij zien beren op de weg: onze wet nog niet klaar is voor Big Data, we focussen te veel op de gevaren en onzekerheden. Dat gevecht ga je natuurlijk nooit winnen. De wet zal bijvoorbeeld altijd achterlopen op Big Data ontwikkelingen, want die gaan eenvoudigweg te snel. De wet volgt de ontwikkelingen en niet andersom. Feit is wel dat wanneer we de kansen van Big Data voor MKB laten liggen we te maken krijgen met de harde keerzijde van de medaille; het niet aan de slag gaan met Big Data is echt de grootste bedreiging voor onze economie op dit moment. Ben je CEO van een MKB bedrijf en negeer je digitalisering, dan is er een grote kans dat we je over 10 jaar terugzien als Uber chauffeur.”

Big Data verzamelen is eenvoudig, maar wat is ‘next’?

Data verzamelen dat kan iedereen. Bijna elk bedrijf doet het. Maar wat doe je nou precies met die groeiende brei aan digitale gegevens? Daar loopt het vaak spaak bij MKB bedrijven in de technologie en maakindustrie volgens Guido. De gegevens zijn er wel, maar de analyse en vervolgstappen blijven steken in de stroperige ‘old skool’ manier van Europese bedrijfsvoering. Dit model past niet meer bij de snelle ontwikkelingen van deze tijd. Angst om te falen, het pas willen bewegen bij zekerheid en de vele opgelegde regels staan een vrije manier van ‘learning by doing’ in de weg. Houdt een ‘pleidooi voor geklooi’ en creëer binnen je bedrijf een sfeer waarin mensen vrij zijn om te falen en ‘fail forward to success!’ 

In 7 stappen aan de slag met Big Data voor MKB:

  1. VERZAMELEN. Als je een stap wil maken met Big Data, begin dan bij de plek waar je grootste pijn zit als organisatie. Wat kan er sneller, beter, efficiënter? Ga dan kijken wat je daar al aan data van hebt en hoe je nog meer data kunt genereren en vergaren. Drie belangrijkste data typen (als voorbeeld): 3d cad files, fysica en aansturingssoftware. 
  2. WELKE SYSTEMEN. Welke systemen zijn er nodig om de data te verzamelen en op te slaan? Zoals bijvoorbeeld Azure, Amazon web services (Wist je dat ? van het totale internet al draait op Amazon? (Bijv. Netflix) -en ook KPN heeft een dashboard voor internet of things. Dit zijn echt plug-en play systemen, je bent er zo mee aan de slag. Je kunt het meeste zelf aanleren met Youtube videos.
  3. ANALYSE. Laat mensen data zorgvuldige analyseren.
  4. AUTOMATISERING. Volgende stap is geautomatiseerd analyseren van data (hier bestaan google achtige tools voor).
  5. ALGORITME. Zet algoritmes in die zoeken naar terugkerende patronen.
  6. MACHINE LEARNING. Ga werken met een machine learning algoritme: een systeem dat zichzelf slimmer kan maken op basis van de database. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een paar verschillende kpi’s waar je verbeteringen wilt gaan zien. Het algoritme zelf kan zich hervormen/beter maken a.d.h.v. waar jij op wilt zoeken. 
  7. DEEP OF REINFORCED LEARNING. Een volgende stap zou ‘deep learning’ of ‘reinforced learning’ kunnen zijn.

Over Guido van Gageldonk

Guido was al jong gefascineerd door de techniek. Afgestudeerd aan de opleiding Industrial Design aan de TUe, was ‘learning by doing’ toen al het motto. Toen hij in 2006 afstudeerde lag het speelveld wijd open. De chips werden steeds kleiner en de roep om om meer data en digitalisatie immer groter. Guido zocht naar mogelijkheden om Big Data te verzamelen, de data te analyseren en nieuwe systemen te bedenken om hiermee processen te verbeteren. Ze begonnen met het maken van 3d tekeningen en simulaties om aannames te testen met wiskundige computertechnologie. Dit was de aanleiding tot het oprichten van Unit040. Twee jaar geleden kwam de vraag van de klant om het hele systeem zelf op te kunnen zetten. Het begon nog heel specifiek met aparte software voor elke klant. In 2018 lanceerden ze Prespective software waarmee klanten nu ook zelf aan de slag kunnen.

Wat doet Unit040 precies? 

“Met unit040 kunnen we een digitale tweeling maken van systemen en/of producten in een virtuele wereld. Dit doen we door slimme simulatie technologie in te zetten. Dit geeft je nog meer mogelijkheden dan de fysieke wereld zou toestaan. Je kunt met je team allerlei testen op je systeem loslaten nog voordat je iets gaat bouwen. Zo kun je fouten ontdekken en feedback verzamelen zonder de hoge kosten om een bestaand product of systeem te moeten wijzigen. Mooie case: hier lees je hoe Machinebouwer en systeem integrator Lan Handling Technologies de ‘digital twin’ technologie in het gehele bedrijfsproces gaat doorvoeren.

Praktijkgericht congres over big data VOOR MKB IN DE MAAKINDUSTRIE

Het congres ‘Toepassingen van Big Data 2019’ vindt plaats op donderdagmiddag 12 december 2019 op de High Tech Campus Eindhoven. Organisator is The House of Technology, technologiepartner voor de industrie die technische experts koppelt aan bedrijven en kennisuitwisseling organiseert voor technische managers en productmanagers.

PROGRAMMA 

Het programma met tal van sprekers uit de maakindustrie bevat legio aansprekende cases. Het stelt steeds de motivatie om een project rond Big Data te starten en de strategie die daarbij is gevolgd centraal. Sprekers zullen openhartig vertellen over de impact van zo’n project op hun organisatie en de obstakels die ze tegenkwamen. Natuurlijk delen ze ook hun successen: de hogere toegevoegde waarde die ze voor klanten hebben weten te realiseren en de opbrengsten voor het eigen bedrijf, zoals hogere omzet, lagere kosten en concurrentievoordeel. 

Naast Unit040, Aebi Schmidt en ASML, hebben vele andere bedrijven een bijdrage toegezegd. Onder hen Tennant (veegmachines), Kaak (broodbaksystemen), Philips Healthcare (medische apparatuur), Vencomatic (pluimveehouderijsystemen) en Lely (melkveehouderijsystemen).

Aanmelden voor het Congres Big Data, dat doe je HIER.