Events

Home »  Events

Evenementen

Technology Update Sessie over Data, met 2 onderwerpen: Toepassingen van Deep Learning & Machine-data: op weg naar de connected factory

Datum:
2020-12-08
Aanvangstijd:
15:30 uur
Eindtijd:
17:00 uur
Gastbedrijf:
Adres:
Dit was een online-bijeenkomst.
Onderwerp:

Als vervolg op het congres van vorig jaar (Toepassingen van Big Data) hebben we in de huidige omstandigheden een online versie gehad van een algemene bijeenkomst.

2 sprekers zijn dieper ingaan op de mogelijkheden van data: Albert van Breemen (VBTI) en Maarten Reekmans (Reniver).

Albert van Breemen - Tijdens deze bijeenkomst heeft Albert laten zien aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de agri en logistiek hoe je Deep Learning technieken binnen de industrie kunt inzetten. Daarnaast vertelde hij ook over de ontwikkeling van een eigen product: RapidVision, waarmee je als eindgebruiker kunt profiteren van AI en Deep Learning zonder dat je hierover diepe kennis hoeft te hebben.

Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

Download de presentatie van Albert van Breemen

Maarten Reekmans - Een belangrijke driver voor productiebedrijven is de optimalisatie van hun productieprocessen. Het digitaal verbinden van machines en productielijnen helpt hen hierbij om de productie te kunnen monitoren en aansturen, en gebruik te maken van AI en predictive analytics.

In deze webinar is Maarten in gegaan op het aspect van standaardisatie van productiedata en het connecteren van “donkere machines” die voorheen geen enkele digitale informatie afgaven.

Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

Download de presentatie van Maarten Reekmans

Procesoptimalisatie voor doseersystemen

Datum:
2020-01-28
Aanvangstijd:
15:45 uur
Eindtijd:
18:30 uur
Gastbedrijf:
Adres:
Nijverheidsstraat 1A, 7261 AK Ruurlo
Onderwerp:
Bronkhorst ontwikkelt en produceert flow-meters & -regelaars voor gassen en vloeistoffen, van een paar microliter tot meer dan 10.000 liter per uur. Daarbij wordt de flow zeer nauwkeurig gemeten. Toepassingen van de meters zijn vaak het regelen van een proces dat een gewenste output vereist, met een zo hoog mogelijke yield.  
De flow-meters zijn onderdeel van een systeem. Daarin kunnen de verschillende onderdelen invloed hebben op elkaar, waardoor het systeem zich anders gedraagt dan verwacht. Om hierin inzicht te krijgen, en eventueel afhankelijkheden en problemen inzichtelijk te maken, kun je een model maken van je systeem middels CFD (Computational Fluid Dynamics).  
Tijdens deze bijeenkomst heeft Bronkhorst de werking en applicaties van hun flowmeters gepresenteerd, bv. het meten van de hoeveelheid toe te dienen medicijn aan een baby in een ziekenhuis.  
Daarna heeft Gert-Jan van der Gulik verteld over CFD (en EFD: Experimental Fluid Dynamics), en de mogelijkheden daarvan. Aan de hand van een voorbeeld heeft hij de kracht laten zien van het simuleren en meten van stroming in een apparaat.

Congres Big Data

Datum:
2019-12-12 - 2019-12-11
Aanvangstijd:
12:30 uur
Eindtijd:
18:00 uur
Gastbedrijf:
Adres:
High Tech Campus Eindhoven
Onderwerp:
The House of Technology organiseerde op donderdag 12 december op de High Tech Campus in Eindhoven een praktijkgericht, interactief congres over de concrete mogelijkheden van big data. Sprekers uit de industrie deelden openhartig hun ervaringen. Deelnemers hebben zo een goed beeld gekregen van de toepassingsmogelijkheden van big data in de industrie en wat het voor hun bedrijf kan betekenen. De presentaties kwamen van bedrijven als Vencomatic, Lely (producent van melkrobots) en Aebi Schmidt (bouwer van zoutstrooiers). Lees meer op de pagina Congres Big Data   

Nieuws

Design for Industry: van ‘nice-to-have’ naar ‘must-have’

Bij consumentenproducten zoals auto’s en telefoons is design niet meer weg te denken. Design wordt vaak geassocieerd met innovatie en zorgt voor onderscheidend vermogen. In de industrie neemt het belang van design ook toe. Onderzoek toont aan dat design bijdraagt aan betere verkoopcijfers. Dan gaat het bijvoorbeeld om “user experience design”. Maar een goed design straalt daarnaast kwaliteit uit, zowel richting klant, als richting klanten van de klant. Het design van een machine of industrieel product bepaalt wat een bedrijf of merk wil uitstralen: krachtig, robuust, hygiënisch, betrouwbaar, etc.

Stevens ID

ID Partners heeft een whitepaper gepubliceerd waar aanpak en voordelen van Design for disciplines binnen een bedrijf bekijken het gewenste imago, gebruikersgemak, vergelijking met de uitstraling van concurrentie en trends in de industrie met elkaar. Met deze aanpak won een klant van ID Partners recent de IF design awards 2017. De whitepaper is te downloaden op de website van ID Partners.

www.idpartners.nl/downloads

 

Is Industrie 4.0 meer dan simpelweg standaardisatie?

In Industrie 4.0 draait het allemaal om uitwisseling van data. Het gaat om communicatie tussen mensen, machines, materialen en systemen. Standaardisatie en interoperabiliteit zijn hierin twee kernbegrippen. Wat is het verschil tussen deze twee? En, waarom  redden we het niet met alleen standaardisatie? Nico van Veen, deelnemer van The House of Technoloy, geeft zijn beschouwing op dit onderwerp. Standaarden voor ruwe dataoverdracht zoals TCP/IP zijn noodzakelijk in Industrie 4.0. Bij de inhoud van de data komt daarnaast interoperabiliteit om de hoek kijken. Industrie 4.0 gaat over uitwisseling van data, maar gaat ook over flexibiliteit. Daarom is interoperabiliteit eveneens noodzakelijk op het hogere operationele niveau.

Industrie 4.0

Bij interoperabiliteit communiceren machines en systemen eerst over de data voorafgaande aan de werkelijke data-uitwisseling (meta-data). Simpel gezegd: “ik informeer jou dat ik deze informatie tot mijn beschikking heb, dat het deze structuur heeft en dat je onder die condities het kan krijgen”. Interoperabiliteit is daarmee het beste te vergelijken met speeddating voor machines om te kijken of ze geschikt zijn met elkaar te communiceren. Industrie 4.0 kent vele aspecten, waarvan standaardisatie een voorbeeld is. Maar standaardisatie alleen is onvoldoende. Interoperabiliteit is onmisbaar en noodzakelijk voor succesvolle implementatie. Bij met name veel MKB’ers is er een zekere terughoudendheid te bespeuren als het gaat om Industrie 4.0. Maar de noodzaak is nu om een gefaseerd plan te hebben voor een “connected factory”.

http://smartconnectedfactory.com

10 jaar The House of Technology

The House of Technology bestaat 10 jaar. Sinds de start in 2007 is en blijft de kern van het netwerk onze ervaren technisch specialisten. Maar om dat netwerk heen hebben zich verschillende diensten en activiteiten ontwikkelt. De technische bijeenkomsten en halfjaarlijkse symposia zijn een ontmoetingsplaats voor het vinden van technische inspiratie en in contact komen met collega’s uit andere vakdisciplines. Via de CTO-club kunnen technisch eindverantwoordelijken dieper de inhoud van hun vak ingaan en leren van collega’s. Inmiddels is er een CTO-club voor OEM-ers, MKB-toeleveranciers en grote toeleveranciers. Daarnaast krijgen geïnteresseerden in het netwerk gratis toegang tot hoogwaardige technische kennis via whitepapers en artikelen. Geen commerciële verhalen, maar technische diepgang om mensen te inspireren en op een praktische wijze buiten de grenzen van hun eigen werk te laten kijken. Hiermee gaat het netwerk nog jaren met hetzelfde enthousiasme mee verder.

Asintink en MTA organiseren 3e editie CTO Academy

Levertijden moeten korter, behoefte aan meer maatwerk, prijzen die onder druk staan en kwaliteit borgen wordt steeds lastiger? Configure to Order (CTO) brengt de uitkomst. Deelnemer van The House of Technology Asintik organiseert op 21 september a.s. samen met MTA de derde editie CTO Academy. Hier kunt u zich aanmelden of lees hier meer over hoe Configure To Order andere bedrijven heeft geholpen meer succesvol te zijn.

How can high performance damping be designed first-time-right?

Mechatronic systems more and more have tight requirements with respect to the accuracy of positioning. Vibrations therefore can become an issue. Applying damping is an effective way to improve the dynamics of a system. This can be done either in an active or a passive manner. MI-Partners has developed an effective, passive damping method based on polymer damping. This new method offers low-cost damper development and first-time-right damper design. It will improve the internal damping ratio to 50% compared to most common damping technologies used for machine damping. Manufacturers of high-end mechatronic systems, high-precision measurement equipment and high-accuracy production equipment can improve their performance using these new dampers. But other industries can benefit as well.

MI Partners Passive Polymer Dampers

Damping technologies compared

There are many ways to damp suspension and vibrations within a dynamic system. What factors influence the choice for a damping technology? The damping performance is of course critical, often depending on stiffness and damping values. The initial development costs and the price per damper are also important. Most rubbers, like for instance natural rubber, do not have enough damping. This calls for customer-specific damper design. Due to the lack of predictability of such a design, development cost used to be high. MI-Partners now tackled this challenge with their new design method for viscoelastic dampers. Result: first-time-right, high performance damper development against competitive costs.

MI Partners damping technology compared

Advantages of the new viscoelastic dampers

Using active damping in a dynamic system is expensive. This is mainly caused by the price of the components used. Using passive, viscoelastic damping is simple, robust and cost-effective. But designing a passive, polymer based damper used to be a trial-and-error development. MI-Partners now offers a model for first-time-right damper design, using FEM models and extensive knowledge of material characterization. First-time-right design is important as it prevents test production series, resulting in extra cost for engineering and for molds used. The new method results in system level modeling with high predictability, verification of the damper’s dynamic properties upfront and extreme high damping value by passive means. This approach also offers a reproducibility in damper characteristics of ± 10% in production. The first series of the polymer dampers were delivered by MI-Partners six years ago. The life time of these dampers is for most high-end application not an issue of concern. However, performance without degradation and maintenance-free design are. For high-end applications, the dampers can be made cleanroom compatible. Conclusion: In a dynamic system, passive damping seems like the logical way to go.

Effective passive damping for many applications

From its market focus MI-Partners uses the new damping method for high-end, mechatronic system design for customers like ASML, Phenom World and NXP. But the dampers could be beneficial to other industries as well. Its damping properties offer ideal isolation of rotating modules within a system. MI-Partners can offer standardized dampers with a high damping performance at competitive costs. The dampers are also suitable for retrofit, when vibration problems are a service issue within the existing installed base.

____________________________________________________________________________________

Want to learn more on this new passive damping method? Download now the whitepaper “How can high performace damping be designed first-time-right?” issued by MI-Partners. Please contact us if you would like more information.

Get your factory connected

Sinds oktober 2016 is Nico van Veen, eigenaar van Control IT, deelnemer van The House of Technology. Control IT is specialist op het gebied van consulting, ontwerp en programmeren op gebied van onder andere SCADA, PLC en Manufacturing Execution Systemen (MES). Vanuit de ervaringen en werk gedaan voor vele klanten, biedt Control IT een eigen product aan, de MESBuilder. Dit is een model driven Software Developer voor MES-systemen op basis van OPA-UA en .Net. Dit systeem draagt bijvoorbeeld bij aan het integraal automatiseren van productieprocessen (smart industry) en tot het omschakelen naar een Configure to Order (CTO) aanpak bij productontwerp. Is uw ambitie “Get your factory connected”? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Waar vindt u de juiste technisch kennis en ervaring?

De economie trekt aan, daarmee ook de vraag naar goede technische mensen. In 2016 heeft The House of Technology veel bedrijven ondersteund in technische projecten en bij hun productontwikkeling. Onze technisch specialisten hebben ruime ervaring en zijn daarmee snel inzetbaar. Ons doel is het technologieproces bij bedrijven te versnellen en specialistische kennis toe te voegen aan de bestaande organisatie.

Dit jaar heeft The House of Technology veel extra kennis toegevoegd aan haar netwerk. Kennis van ontwerpen en productie van kunststofproducten via Agile Productontwikkeling. Expertise op het gebied van metalen en coatings via Frans Vos. Meest recente aanwinst is Nico van de Veen, expert op het gebied van MES systemen en Smart Industry vraagstukken. Deelnemers maken hun expertise tastbaar met concrete design tools voor o.a. Design for Excellence, Design of Experience en FMEA. The House of Technology heeft daarnaast dit jaar diverse producten geïntroduceerd, waaronder Technologie Mapping en Technologie Assessment.

In 2016 heeft The House of Technology haar eerste whitepaper “Met specials kun je geen geld verdienen” uitgegeven samen met Asintik. Na lancering van de whitepaper in juni, is er vervolg gegeven tijdens een technische bijeenkomst bij Panalytical in Eindhoven. In november is in samenwerking met Brainport Industries de CTO-club voor toeleveranciers gestart. Tijdens de eerste bijeenkomst waren 16 geïnteresseerde bedrijven en het initiatief gaat in 2017 vervolg krijgen.

2016 was voor veel bedrijven een goed jaar, maar 2017 beloofd nog beter te worden. Zoekt u specialistische kennis, ervaren technici en/of een netwerk waar techniek voorop staat? Neem dan gerust contact met ons op. The House of Technology geeft vrijblijvend snel inzicht waar u de juiste kennis kunt vinden.

Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond en succesvol 2017.

De technische uitdagingen van 365 dagen verse soep

Er wordt meer soep gegeten dan cola gedronken. Daarmee is de potentie van een nieuw soep vending concept meteen helder. Deze Soup Server biedt een hygiënische en gebruiksvriendelijke vending oplossing voor bedrijven, instellingen en horeca in Noord-Europa. Vendinova startte de ontwikkeling onder andere samen met Agile Productontwikkeling. Eigenaar Peter Hinten is met Agile sinds 1 januari 2016 deelnemer van The House of Technology.

De Soup Server kent een unieke verse soepbereiding. Het is een hermetisch afgesloten machine. Hierdoor wordt er veel minder soep weggegooid. Dit draagt bij aan het verantwoord omgaan met voedsel en biedt flinke kostenbesparingen. De Soup Server is een complexe machine met ‘internet of things’ functionaliteit. Dit maakt het mogelijk de machines op afstand te beheren als het gaat om vending settings, verbruiksregistratie, service en voorraad.

De QR-codes op de verpakkingen met soep leren de machine welke productieparameters nodig zijn. Er wordt gebruik gemaakt van een koude mengtechniek (cold fusion process). Daarna ondergaat het product een korte hittebehandeling. De machine bevat in totaal ruim 250 unieke onderdelen. Agile Productontwikkeling was tijdens het ontwikkelingsproces technische spin in het web. In deze rol heeft Agile voor Vendinova het ontwerp van concept, prototype tot aan productierijpe unit voltooid.

Peter Hinten was interim technisch projectmanager van een team met technisch specialisten. Een aantal daarvan was eveneens deelnemer van The House of Technology. In nauwe samenwerking leidde dit tot een volledig functionele unit die nu in productie is. Het project omvatte zowel mechatronische uitdagingen als Design for Manufacturing, voedselveiligheid-aspecten, certificeringen en het opzetten van de supply chain.

Nieuwe deelnemer: Frans Vos van Materials Consult

Sinds kort is Frans Vos aangesloten bij The House of Technology. Hij is metaalexpert en heeft op dat vlak zijn eigen bedrijf opgezet: Materials Consult. Hij staat bedrijven bij met technisch advies en materiaalselectie voor specifieke toepassingen. Daarnaast weet hij veel van schadeanalyse en preventie. Zaken die daarbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld corrosie, breuk, lassen, slijtage, wrijving en falen, etc. Frans draagt zijn vakgebied uit door het verzorgen van opleidingen en workshops op het gebied van metallurgie, corrosie, slijtage en smering. Daarnaast wordt hij regelmatig betrokken bij gerechtelijke procedures, op het moment dat er een geschil is waarbij een materiaalkundige vraag speelt. Heeft u een vraag voor Frans Vos? Neem gerust contact met ons op.

CTO-club voor toeleveranciers gestart

The House of Technology start, in samenwerking met Brainport Industries, met de CTO-club voor toeleveranciers. De CTO-club is bedoeld voor technisch eindverantwoordelijken werkzaam voor technologiebedrijven. Binnen de CTO-club kunnen zij ervaringen delen en van elkaar leren. In 2012 nam The House of Technology al het initiatief voor de CTO-club voor OEM-ers, nu dus voor toeleveranciers. Het is een bewuste keuze om bedrijven bij elkaar te brengen die zich in dezelfde positie bevinden in de waardeketen. Op 3 november 2016 was de eerste bijeenkomst met een mooie opkomst. Indien u meer wilt weten of aan wilt sluiten, neem gerust contact met ons op.

CTO-club toeleveranciersCTO-club, The House of Technology, kennisplatform